Kendini akışına bırakma sanatı başka hiçbir yerde Afrika topraklarındaki kadar çabuk öğrenilmiyor…

Casablanca hatta Babil ile fikir edinmek niye? Gelin, gezin, tanıyın... Şaşıracaksınız...

23.04.2007

Olmazsa olmaz bilgiler...


Saat Farkı : Türkiye yaz saati uygulamasında 3, kış saati uygulamasında 2 saat ileridedir.

Genel Görünüş : Fas, Afrika ülkesi olmasına rağmen coğrafi açıdan Avrupa'ya yakın olması nedeniyle kültürel, ekonomik ve siyasi açıdan diğer Afrika ülkelerinden farklılık gösterir. Kral Mohammed VI. Alouite hanedanlığından gelir ve bu hanedanlığın egemenliği 300 yıldır devam eder. Yasal sistem temelde Fransız, İspanya kanunları ile İslami kurallara göre yürütülür. Demokratik sistem Fas'da diğer Afrika ve İslam ülkelerine oranla "nitekim" daha iyi işlemektedir.

Sağlık : Ülkeye giriş yapmadan önce özel bir koruyucu aşı yaptırmaya gerek olmasa da, halen kırsal kesimde Menenjit hastalığına rastlandığından, Menenjit aşısı şart.

Siesta : Ülke genelinde "siesta" uygulaması var. Yani 12:30 - 15:00 arası tüm dükkanlar, iş yerleri, vb. kapalı.
Taksiler : Her şehrin taksiler bir örnek renge boyanmıştır ve bu renk şehirden şehre değişir. Örnek olarak Marakeş'te kahve, Casa'da kırmızı, Essaouira'da beyazdır. Her şehirde "küçük taksi/petit taxi"'ler ve "büyük taksi/grand taxi"'ler vardır. Küçük taksiler şehir içi dolaşımı sağlarlar ve şehir dışına çıkışları yasaktır. Büyük taksiler ise sadece şehir dışına çalışırlar ve daha pahalıdırlar. Gerçi turist gördüklerinde almamazlık etmezler şehir içi mesafeler için ama üç katı da para isterler. Ayrıca petit taksiler dolmuş işlevide görürler. Taksiye binmişseniz ve şoför başka bir müşteri daha alırsa şaşırmayın. Muhtemelen sizinle ynı istikamete gidiyordur. Ama zannetmeyin ki taksi parasını diğer yolcu ile paylaşacaksınız... Herkes kendi gittiği yolu ayrı ayrı öder. Şu da var tabii, eğer binen diğer müşteri Fas'lı ise, şoför tipine göre ona ödetmeyebilirde... Nasılsa gavurlarda para çok...

Havaalanları :
Marakeş Havaalanı (Menara) şehir merkezinden 6 km uzaktadır ve "büyük taksiler” ile bu mesafe 50 MAD tutar. Havaalanının çok yakınından geçen otobüsler şehir merkezine kadar gelir.
Casablanca Havaalanı (Muhammed V) şehirden 30 km uzaktadır ve “büyük taksiler” ile bu mesafe 300 MAD tutar. Haftanın her günü, 07:35 – 22:30 arası şehir merkezi, Casablanca limanı ve havaalanını birbirine bağlayan ve 45 dakika süren tren seferleri mevcut.
Fes Havaalanı (Saïs) şehir merkezinden 15 km uzaktadır ve "büyük taksiler” ile bu mesafe 200 MAD tutar. Düzenli otobüs seferi yoktur.
Telefon Kodu : Türkiye’den Fas’ı ararken: 00 + 212 + numara ; Fas’tan Türkiye’yi ararken: 00 + 90 + numara
Uyuşturucu : Uyuşturucu maddelerin kullanımı ve/veya satışı Fas’ta kesinlikle yasak. Cezalar 5 ila 10 yıl arasında değişmektedir. Buna rağmen Faslılar yoğun olarak haşhaş içmekte ve büyük şehirlerde turistlere satmaya çalışmaktadırlar.


Dikkat ! Yasak : Fas’a ruhsatsız silahlar, ilaç, et ve et ürünleri, antikalar ve pornografik yayınların sokulması yasaktır.Ülkeye gümrüksüz olarak sokulabilecek ürünler şu şekilde sınırlandırılmıştır : 200 sigara veya 100 sigarillo veya 25 puro veya 250 gram tütün; 1 litre alkollü içecek, 1 litre şarap; 150 ml parfüm; 250 ml. kolonya ve değeri en fazla 2000 Dirhem’e kadar hediyelik eşya ülkeye gümrüksüz olarak sokulabilir.
Ayrıca Krala, kraliyete, rejime ve türev konulara eleştiri getirmek, alaya almak yasaktır.


Resmi Tatiller :


1 Ocak : Yeni yıl
11 Ocak : Bağımsızlık günü
1 Mayıs : İşçi bayramı
30 Temmuz : Taç Giyme Bayramı
14 Ağustos : Eddahab Nehrinin Alınma günü
20 Ağustos : Kral ve halkın revolusyon yıldönümü
21 Ağustos : Gençlik Bayramı
6 Kasım : Yeşil yürüyüş yıldönümü
18 Kasım : Bağımsızlık bayramı
Ramazan Bayramı
Kurban Bayramı
Peygamberin doğumgünü

Voltaj : Eski binalarda 110 V, yeni binalarda ise 220 V’dur.






Hiç yorum yok: