Kendini akışına bırakma sanatı başka hiçbir yerde Afrika topraklarındaki kadar çabuk öğrenilmiyor…

Casablanca hatta Babil ile fikir edinmek niye? Gelin, gezin, tanıyın... Şaşıracaksınız...

22.04.2007

Marakeş


Marakeş'in büyüsü nerede ?... Kimileri için kiremit rengi binalarında, kimileri için de tüm şehire serpilmiş portakal ve banyan ağaçlarında, hatta herkes için Jmaa El-Fna meydanındaki masalcılarda, büyücülerde, yılancılarda, kınacılarda...



İsmini Fas’a veren kızıl kent… Sahara Bölgesi, Atlas ve Anti-Atlas Dağları arasına kurulmuş bu Berberi kenti bir zamanlar çok önemli bir imparatorluk kenti olmuş olsa da bugün ülkenin en önemli 3. kentidir. Nüfusu 1,5 milyon civarındadır ve ülkenin en çok turist çeken şehridir.
Marakeş’in sembolü 67 metrelik minaresi ile Koutubia Camii’dir. Kentte bu minareden yüksek bina inşası yasaktır ve tüm ana caddeler bu camide biter.
Şehirde mutlaka görülmesi gereken yerlerden Menara Bahçesi, Majorelle Bahçesi, Palmiyelik, Bahia Sarayı ve olmazsa olmaz Jamaa El Fnaa Meydanı ve Souk’ları (Kapalı Çarşı), Sadi Mezarları, Ben Youssef Medresesi ve Mellah’ı (Eski Yahudi Mahallesi), yeni kısımda ise Mouhammed V Caddesi’ni sayabilirim.


Jmaa El-Fna Meydanı kentin kalbidir. Meydana geldiğinizde zaman sanki durmuş gibi olur ve ister istemez insan kendine “ben neredeyim” sorusunu sorar. İnanılmaz bir karmaşa, curcuna, falcılar, yılan oynatıcıları, büyücüler, diş satıcıları, kınacılar, hikâye anlatıcıları, geleneksel kıyafetli sucular, şerbetçiler, maymun gezdirenler, dansçılar, soytarılar, portakal suyu satıcıları, kuruyemişçiler, faytonlar, motosikletler, turistler, Marakeş’liler, insanlar, insanlar… Gece ve gündüz farklı bir meydan. Güneş batayazdığında tezgâhlar kurulur ve bu sefer duman altı olur insan… Salyangozcular, kelleciler, balıkçılar, ızgaracılar... Midesine güvenenlere açık havada sayısız ve lezzetli kayıntı seçeneği…
Meydanda fotoğraf çektiğinizde mutlaka para isterler, verin 5-10 Dirhem. Bu meydan Unesco tarafından Dünya Soyut Mirası listesindedir ve meydanı neşelendiren ve renklendiren bu insanlar sadece gelenlerden yani gerek yerli gerek yabancılardan aldıkları paralar ile geçinirler. Fotoğraf çekmek için en iyi noktalar, meydana tepeden bakan Cafe Argana (yemekleri de güzeldir), biraz uzakça da olsa Cafe France ama en ideali Hotel CTM'in hemen yanı, yani meydan girişinin solundaki cafe'nin terasıdır. Bu terasta vakit geçirebilmek için girişte kişi başı bir meşrubat tüketimi mecbur tutulur )))

Souk’lar yani Kapalı Çarşı ise ayrı bir cümbüş, ayrı bir dolambaç. Halılar, deri ürünler, vazolar, gümüş eşyalar, takılar, geleneksel takılar, seramik eşyalar, boyacılar, seleciler, bakırcılar, demirciler, geleneksel giyim eşyaları, lambacılar, sepetçiler, hat ustaları, babuşçular… Elbette pazarlık, pazarlık, pazarlık, en azından %40’ı, bazen %50-60 kadar düştükleri de oluyor. Souk’a girdikten ve sepetçileri geçtikten sonra sağa dönen ufak sokak sizi eski Büyücüler Meydanına çıkartır. Burada da envai çeşit baharat, kurutulmuş sebze-meyve, canlı-doldurulmuş hayvan ve hayvan postları… Bu küçük meydanın solundaki café Souk’lardaki tek café ve çok keyifli bir yer. Hem sandviçleri de çok temiz ve lezzetli. Oturup etrafı seyretmek için ideal bir yer… Meydandan tekrar Souk’un ana caddesine çıktığınızda hiç çekinmeden çarşının en sonuna kadar gidin, esas eski atölyeler oradadır, hala çalışan atölyeler, görülmemesi yazık olur.

Mellah’ı atlamayın. Ufak ama hala işlevselliğini yitirmemiş eski Yahudi mahallesi ve hala halkın alışveriş merkezi. Bugün Fas’lılara “şunu nerede bulabilirim” diye sorduğunuzda alacağınız fiks cevap “Mellah” olacaktır. Tabii yerini bulabilir ve daha da önemlisi tarif edebilirseniz. Çünkü Mellah’taki dükkânlar küçücüktür ve içinde bir dükkân sahibi ve bir de çırağı vardır. Siz içeri giremezsiniz. Dükkânın önündeki kalabalığı yarıp dükkân sahibine ihtiyacınızı söylersiniz, yardımcısı da tavana kadar o karmakarışık tozlu, yağlı raflardan elinle koymuş gibi bulur verir. Ama ya Arapça bilmiyorsanız !!! Her zaman kolay değil Mellah’tan alışveriş )) Buradan demirciler meydanını gezmeden ayrılmayın ve bu meydanı çevreleyen duvarların üzerlerine bakın. Eğer doğru mevsimde gelmişseniz 10’larca leylek görürsünüz… Meydanın solunda üst katlarda bulunan Kosy Bar çok keyiflidir, hem Mellah’a hâkim, hem iyi müzik, hem trendi…





Hiç yorum yok: