Kendini akışına bırakma sanatı başka hiçbir yerde Afrika topraklarındaki kadar çabuk öğrenilmiyor…

Casablanca hatta Babil ile fikir edinmek niye? Gelin, gezin, tanıyın... Şaşıracaksınız...

22.04.2007

Tanger

Atlas okyanusu ve Akdeniz ile çevrili Tanca Fas’ın Avrupa’ya en yakın şehri. Günlük geziler için klasikler burada da var elbette. Atlas okyanusu ve Akdeniz’in sularının karışmadığı nokta olan Malabadi Feneri’nden (Cape Malabadi) -hava açıksa- Tanca şehri ve İspanya görülür. Mitolojik kahraman Herkül’ün yaşadığı iddia edilen Herkül Mağarası’nın denize açılan kısmı Afrika haritasına benzediğinden çok geziliyor ama çok ufak bir yer, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Elbette fotoğraf çekmek için gitmeye değer, hemen 2-3 km sonrasında da “Cape Spartel” burnu var. Programınızı yaparken bu iki mekânı beraber düşünün. Kasbah ve çevresindeki “Petit Socco” (küçük çarşı), “Grand Socco” (büyük çarşı), “Mellah” (Yahudi mahallesi) de görülmeli bence… Stada yakın “Café Hafa” 1921’lerden kalma en eski kafedir. Çok küçük bir yer, ama mobilyaları, stili olsun sanki hiç değişmemiş.


Tanger zamanında gezilmeliymiş sanırım… 20.yy’ın başlarında bir çok edebiyatçı, aktör, ressam Tanca’da yaşamış, hatta yerleşmiş. Zamanın kaçakçılar, espiyonlar, uyuşturucu, seks ve zevk, keyif şehri… Paul Bowles (The Sheltering Sky), William Burrougs (Naked Lunch) romanlarını bu şehirde yazmışlar. Truman Capote, Tenessee Williams, Paul Maurand ve niceleri. Ve tabii Eugene Delacroix ve Matisse’i de unutmamak lazım.



1 yorum:

Unknown dedi ki...

Burçak Hn, merhaba.
Profesyonel rehberim. Mart sonuna doğru Fas ve Endülüs'e bir arkadaş grubuyla yapmayı düşündüğümüz seyahatla ilgili araştırmalarım esnasında sizin blogunuza denk geldim; doğrusu gayet hoş, "humour" yanı da eksik olmayan iyi bir iş çıkarmışsınız, ellerinize sağlık. Ayrıca çocuğunuzun resimlerini de görmüş oldum, Allah analı babalı büyütsün diyorum. Eğer eliniz değer de yazmak isterseniz adresim mimthr@gmail.com Size esenlikler diliyorum.